Hoppa till sidans innehåll

Vinterjobb på Arholmen

18 JAN 2010 22:13
Då vi ”stängde” holmen i höstas kunde vi konstatera att gamla bryggan var lite sned och skev beroende på att ett par av de stolpar som bryggan vilar på sjunkit ner i leran på botten.
  • Skapad: 18 JAN 2010 22:13

Om det blev en isvinter, sa vi, skulle vi göra en insats. Och nu när har vi fått en riktig vinter med tjock is gjorde vi slag i saken.
Den 17 januari gav sig Hans Hansson, Lars Karlson, Thomas Lindeberg och Per Svenson ut till holmen. På isen närmast fastlandet var det mycket slask och stöp beroende på att vattnet sjunkit med ca 50 cm efter att isen lagt sig. Ute vid holmen var det dock bara snö på isen och inget slask. Vi började med att inspektera ”nya” bryggan då vi hade bästa tänkbara möjlighet att kontrollera den under ifrån. Allt ok där. Och det är inte vid varje besök på holmen man kan stå på bojarna. Vi fortsatte med att mäta ut hur stort bryggdäck vi ska bygga för att placera vår kommande bastu på. Därefter började vi med vår för dagen huvudsakliga uppgift. Med en domkraft tryckte vi upp den yttre av de längsgående stockar bryggan vilar på en dryg dm. Vi lade klotsar emellan stocken och den regel mellan stolparna som bär upp bryggan. Den åtgärden genomfördes på två punkter på bryggan utsida.
Slutligen höjde vi ett av de inre hörnen på det däck där bordet och bänkarna står. Då reglarna i hörnen är insågade i stolparna kapade vi stolpen som sjunkit och byggde upp med klotsar som vi sedan låste med spik och brädor. I det här fallet krävdes en höjning på ca 15 cm.
Det var lite småkallt och blåsigt, men vi gjorde vad vi föresatt oss, så nu är gamla bryggan i ett rakt skick.

Skribent: Per Svensson

SSFsbu-logoÖBF

 Sponsorer:

VSB-Segla

Postadress:
Waldemarsviks SK - Segling
Fredrik Fredriksson, Valltorp 2
61031 Vikbolandet

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info