Hoppa till sidans innehåll

Protokoll medlemsmöte 2012-09-27

16 OKT 2012 10:08
Protokoll från medlemsmöte i klubbhuset
 • Skapad: 16 OKT 2012 10:08

Medlemsmöte WSK klubbhus 2012-09-27

 

 

Klubbens ordförande Lisa Prytz välkomnar medlemmarna till WSK klubbhus och går igenom kvällens upplägg.

INFO OM MUDDRINGEN OCH MÖJLIG FRAMTID;

Representanter från kommunen, Erland Olausson (s), Tomas Öhrnberg (teknisk chef), Monika Hallberg (kommunchef) börjar med att berätta om var muddringsarbetet befinner sig nu.  Thomas berättar att entreprenören har ändrat strategi och att landmarken framför klubbhuset och bort mot Sahlinsområdet blir kvar och kommer stabiliseras med kalkcementspelare. Nytt är också att höga värden av arsenik har uppmätts i marken men i dagsläget är det inte klart hur de kommer att göra för att sanera detta.

Utformningen av området utanför Sahlins och bort mot klubbhuset har påbörjats. Troligtvis kommer gång- och cykelvägen planeras in närmast vattenlinjen. Kommunen vill tillsammans med klubben utforma bryggornas placering. Kommunen önskar att klubbmedlemmarnas båtar ska placeras så långt in som möjligt för att man som besökare men även som kommuninvånare ska se och uppleva en hamn med många fina båtar, ett aktivt båtliv i Valdemarsvik.

Det kommer att byggas ett nytt servicehus/sanitetshus och kommunen är öppen för ett samarbete även kring driften av detta. Om klubben skulle önska detta har vi möjlighet att få ta del av huset faciliteter samt kommunens septitankstömning. Var detta servicehus kommer att byggas är inte klart, Sahlinshuset, gamla Båt och Motor? Kommunen har fört samtal med Becka, då hans lada skulle passa utmärkt till sanitetshus, cafeteria, klubbhus med mera men inget är klart.

Ny mastkran är beställd och håller på att byggas. Placeringen av mastkranen kan komma bli i hörnet vid Borgsbryggan mot klubbens område. Där är det idag för grunt men efter muddringen ska det inte vara några problem att komma in med båten. Kommer det in ett bättre förslag på var kranen kan placeras är kommunen öppen för det. I dagsläget funderar kommunen på att iordningställa en ramp för iläggning samt upptag av båtar bakom Beckas, denna ramp kan då även klubbens jollar använda.

Om muddringen inte skulle vara klar till våren när klubbens båtar lagts i sjön och mastkranen eventuellt inte kommit på plats så får man lösa den situationen då genom att exempelvis hyra in en kranbil. Kostnaderna för detta står kommunen för, det finns pengar avsatta för ersättning ifall ordinarie verksamhet störs. Kommunen påtalar att det är naturens krafter och entreprenören som styr farten på muddringsprojektet.     

Ett arbete kring utvecklingen av hamnen gällande handikappsanpassning, miljösationer med mera kommer att fortsätta efter att muddringer är slutförd. Kostnaderna för detta finns att söka via olika fonder samt EU pengar för klubben i samverkar med kommunen.

Kommunens nya kommunchef, Monika Hallberg berättar att detaljplanarbete precis påbörjats. Ett planarbete sker för hela kommunen. När det finns ett förslag kommer alla intressenter bjudas in för att ta del av den. En fördjupande översiktsplan kommer även presenteras gällande centrumområdet.

KOMMUNENS BERÄKNING PÅ BRYGGOR SOM KLUBBEN SEDAN HYR;

Kommunen har gjort en enkel beräkning på vad det skulle kosta om kommunen köper in bryggor som klubbens medlemmar sedan får hyra. Beräkningen är gjord på 50 bryggplatser med Y-bommar, vatten samt el.

Kommunen får låna till en låg ränta och med en avskrivning på 30 år samt en kapitalkostnad på 65.000 kr/år på beräknat belånat belopp, 1.4 miljoner kronor skulle kostnaden bli 1.600 kronor per båtplats per år. Men kommunen säger att de inte kan bidra till att endast WSK kan få subventionerade kostnader så de kommer att utgå ifrån det kostnadsläget som kommunens övriga båtplatser kostar men att de gärna vill att vi samverkar och att det i sin tur genererar i lägre bryggplatskostnader.                                    

Förslag på samverkan/arbetsinsats som bidrar till lägre kostnad är;           

 • skötsel av bryggorna
 • hamnvärdskap 
 • skötsel av servicehus
 • en faktureringsmottagare istället för 50
 • att man upplåter sin bryggplats när man planerar att vara borta en lite längre perioden (röd och grön flagg)                                                                                                                                    

Kommunen är öppen för fler förslag.

Kommunens representanter lämnar medlemsmötet och en bensträckare med dricka och tilltugg erbjuds.

KLUBBENS BERÄKNING;

Björn Roback har varit i kontakt med Valdemarsviks Sparbank och fått en låneberäkning för klubben till inköp av bryggor. Beräkningen har gjort på en 120 meter lång brygga med Y-bommar med el och vatten.

Beräknad lånekostnad 1.2 miljoner kronor. Klubbens ränta blir någonstans mellan 3.65 % - 4.17 % och med en avbetalning på 25 år. Pantbrev på Holmen måste upprättas då banken kräver 2 % av lånad kapital, 24.000 kronor + 1.000 kronor i uppläggningsavgift.

 

Kostnaderna blir;

 • 1.360 kronor för en plats som idag kostar 920 kronor.
 • 1.710 kronor för en plats som idag kostar 1.100 kr
 • 1.930 kronor för en plats som idag kostar 1.220 kronor.

Dessa priser förutsätter att alla platser är uthyrda annars blir det en högre kostnad för alla.

Vissa frågor och funderingar uppstår bland medlemmarna;

 • Om vi nu satsar på egna platser, om det i framtiden minskar med båtar vem ska då betala?
 • Kan vi få grindar ute på våra bryggor?
 • Ett eget upplägg stärker WSK som klubb!
 • Köpa andelar i bryggplatsen, sälja sedan.
 • Om vi köper våra egna bryggor och sedan hyr ut våra platser till kommunen, röd och grönskyltning, täcker det klubbens räntekostnader?
 • Vad är fördelen med att äga?
 • Vad är fördelen med att arrendera?
 • Kan medlemmarna köpa sin plats av klubben ”dispositionsrätt”? (Om man vill sälja platsen går försäljningen genom klubben. Väljer bredd samt om man vill ha Y-bom eller boj.)

 

Inför nästa medlemsmöte kommer styrelsen ta fram tre förslag som medlemmarna får rösta på.

/Maria Feltborn sekreterare

Skribent: Michael Johansson

SSFsbu-logoÖBF

 Sponsorer:

VSB-Segla

Postadress:
Waldemarsviks SK - Segling
Fredrik Fredriksson, Valltorp 2
61031 Vikbolandet

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info