Miljöpolicy

för Waldemarsviks segelklubb (Fastställd av styrelsen 2009-05-03)

POLICY

WSK skall arbeta för att minimera miljöpåverkan till vatten, mark och luft i hamnanläggning och båtuppläggningsplatser samt informera medlemmarna om aktuella miljöregler.

ANSVARSFÖRDELNING

• WSK ansvarar för hamnanläggning och båtuppläggningsplatser  och de gemensamma aktiviteter som bedrivs i samband med sjösättning, upptagning, underhållsarbeten mm. Till hamnanläggning och båtuppläggningsplatser räknas bryggor, vattenytor, markytor med växtlighet, byggnader samt installationer för vatten, latrin och avlopp samt elektricitet.

• Båtägande medlem ansvarar för den egna båten, på land och i sjön samt de utrustningar, inventarier, kemikalier och färger som denne brukar. Medlemmen skall också följa WSK:s avfallshanteringsplan.

Avfallshanteringsplan för Waldemarsviks segelklubb

Slipen

Båtägare ska i samband med sjösättning tillse att uppställningsplatsen är fri från pallningsmaterial och skräp.

Sopor

För den allmänna trevnaden ska sopor läggas i avsedda kärl inom hamnområdet enligt ordningsbestämmelserna. Farligt avfall får inte blandas med brännbart avfall, utan ska lämnas vid Valdemarsvik kommuns nya miljöstation på Vammarområdet.

Källsorterat avfall

Plåt, plast, glas och annat avfall som kan källsorteras lämnas vid kommunens anläggningar för sådant avfall.

Farligt avfall

Farligt avfall ska lämnas vid Valdemarsvik kommuns nya miljöstation på Vammarområdet.

Bränsle och oljor

För att skona vår egen miljö används miljöanpassade drivmedel och oljor. Detta är speciellt viktigt för tvåtaktsmotorer där Alkylatbensin kan användas tillsammans med miljöanpassade tvåtaktsoljor.

Bottenfärger

Inom klubben används endast miljöklassade och för båtens aktionsområde godkända bottenfärger.

Toalettavfall

Toatömning sker vid befintlig toatömningsanläggning i hamnen.

Uppdaterad: 09 MAR 2015 19:02
Skribent: Jens Trosell